אני שמח וגאה לבשר לכם שהחל מהשבוע שעבר עבדכם הנאמן הוא חבר ועד מנהל בעמותת מרחב לעירוניות מתחדשת בישראל. מדובר במינוי לשלוש שנים לצד חבר אנשים מוכשרים ובעלי רקעים שונים שהמאחד את כולם הוא השאיפה לחזור לעירוניות הומנית, ולעשות את זה כאן בישראל.
אני מקווה שבאמצעות תפקיד זה אוכל לקדם במעט את הנושא הזה בפועל. לצורך עניין זה אני מתכוון לעסוק בשלושה נושאים בטווח הקרוב והבינוני בעמותה:
1. סידור כל נושא האינטרנט – יש לנו בלוג בעל תפוצה בינונית שקצב הפרסום בו אינו אחיד. חוצמזה, יש גם עמוד בפייסבוק, אבל הקשר ביניהם לא ממש מסונכרן. חסרה לנו פעילות מסודרת בטוויטר והאתר המקיף שלנו קצת התיישן עם השנים ודורש רענון וניקוי. אני מקווה לטפל בסוגיה הזו בשלב הראשון בגלל פשטותה והעובדה שמישהו צריך לעשות את זה. אם יש מבין הקוראים פה מישהו או מישהי שמעוניינים לעזור בנושא זה – אשמח מאוד אם תצרו איתי קשר.
2. קורסים בנושאי עירוניות לקהל הרחב ואולי גם לקהל מקצועי מצומצם – בעקבות ההצלחה בשנה שעברה עם המכללה החברתית-כלכלית בקורס האורבני שברובו נשען על מרצים מעמותת מרחב נראה שיש מקום לנסות לעשות זאת שוב לא רק בתל-אביב. סוגיות של תוכן, שיווק וגבייה של תשלום סמלי או לא סמלי לפנינו. זו הזדמנות טובה להודות לנחום כהן ולאוהד קרני שמובילים את הנושא.
3. לובי תכנון טווח-ארוך. אנו נמצאים היום במצב שגם אם מגיע יזם עשיר עם צוות תכנון מיומן והם רוצים לבנות שכונה חדשה בעלת רמות עירוניות גבוהות, אשר מתבססת על צפיפות מגורים גבוהה ועירוב שימושים אין להם סיכוי לבצע זאת בפועל בשום מקום בישראל. יש הרבה מאוד תקנים ורגולציה בבנייה בישראל שמונעים כל אפשרות לעירוניות ולכן היום ניתן לבנות שני סוגים של שכונות: שכונות של צמודי קרקע או שכונות מגדלים בפארק ברוח אם המושבות בפתח-תקווה, קריית השרון בנתניה, רובה של ראשון-מערב ושכונות רבות באשדוד ומצפון לירקון בתל-אביב. בנוסף ניתן לבנות "פארקי תעשייה" ומתחמי קניות ללא מגורים כמובן.
מבין כל אמצעי הרגולציה מסתמן שהשילוש הפרברי של תמ"א 35, תקן שטחים פתוחים ותקן החנייה גוזר עלינו עוד ועוד פרבור ללא קשר להעדפות השוק, תוכניות היזמים או מחלקות התכנון העירוניות. מעניין כמובן לראות שערכי הנדל"ן למגורים הגבוהים ביותר בישראל נמצאים בשכונות עירוניות בעלות עירוניות אינטנסיבית בישראל (במרכז תל-אביב ובמרכז ירושלים) ואני מניח שזה נובע בין השאר, בגלל שבנייה מסוג זה אסורה היום בחוק והתמעטות ההיצע של מגורים אורבניים לאורך השנים לצד שינוי בהעדפות הצריכה יוצרים לחץ מחירים מלאכותי במידה מסויימת על הבינוי האורבני האינטנסיבי (נושא זה ראוי למחקר ואני אשמח להיות שותף למחקר כזה).
לענייננו, הרבה מאוד ראשי ערים, מהנדסי ערים ומתכננים בכלל יודעים לדבר על עירוניות, עירוב שימושים, מניעת פרבור ומעמדו של הולך הרגל, אך אף אחד מהם לא מסוגל לבצע את זה בבנייה החדשה בישראל. בימים אלה אנו נמצאים בתהליך של גיבוש לובי שיפעל בנושאים אלה, על-מנת להסיר את החסמים הרגולטוריים העומדים בפני בנייה חדשה בעלת עירוניות גבוהה בישראל.
בהצלחה
ב רכות והצלחה.
בהצלחה !!
בהצלחה! זאת הזדמנות אדירה לשיפור יוצא דופן
יואב אתה מקור השראה לכולנו 🙂
תודה רבה!
יואב, העירייה עורכת חיפוש אחרי מחקרים שנעשו בתחומה, אם זה מעניין אותך יש קישור באתר של העירייה ואפשר לשלוח למנהלת עיר עולם עבודות דקטורט על העיר.
תודה רבה. נשלח להם את עבודת המאסטר שלי. נשמע טוב מאוד.